Piata imobiliara 2023 Constanta analiza februarie si martie.
Asa cum v-am obisnuit, periodic realizez o analiza asupra pietei imobiliare din judetul Constanta, folosind date din surse oficiale cum ar fi: INS, ANCPI, BNR etc.
Evolutia vanzarilor si a creditelor imobiliare pentru perioada februarie 2022 vs februarie 2023 a continuat trendul descendent, asa cum preconizam inca de la inceputul anului. Principalul factor fiind nivelul dobânzilor, care în continuare se menține ridicat.
Cel târziu, în toamnă, mă aștept ca BNR să înceapă scăderea dobânzilor. Iar dacă băncile centrale vor reuși să evite recesiunea, corecția din acest an se va transforma în una dintre cele mai bune oportunități de achiziție. Atât pentru investitori cât și pentru cumpărătorii care fie doresc să achiziționeze prima locuință, fie să își schimbe locuința cu una mai mare sau să opteze pentru o altă zonă. Situația este comparabilă cu evoluția prețului din perioada COVID din primul lockdown.
În ipoteza în care băncile centrale nu vor reuși să evite recesiunea, scăderea prețurilor nu va fi abruptă, scăderea se manifestă treptat. La ultima criză, prețul maxim per metru pătrat în Constanța, a fost în 2008 și a atins pragul minim abia în 2014.
„Don’t wait to buy real estate, buy real estate and wait”
Altfel spus, decât să aștepți să cumperi proprietăți imobiliare și să vezi cum crește prețul, mai bine cumpără și așteaptă să crească prețul. O proprietate cumpărată la un preț corect (nu supraevaluat) își va păstra valoarea și va fi mult mai puțin afectată în eventualitatea unei crize imobiliare. Iar dacă intenția este de păstrare pe termen lung cu atât mai mult.
Evolutia pietei imobiliare in Constanta luna februarie – Vânzări
- Vânzări: -19.44% în România februarie 2022 vs februarie 2023
- Vânzări: -23.53% În județul Constanța februarie 2022 vs februarie 2023
Evoluția numărului de ipoteci în luna februarie
Scăderea numărului de tranzacții vine în principal din scăderea numărului de ipoteci nou constituite. Însă, este de așteptat ca în lunile ce urmează să observăm o stagnare și în privința tranzacțiilor fără finanțare bancară. Tranzacțiile cu bani lichizi au avut în ultima perioadă drept catalizator programul 50/20 destinat refugiaților din Ucraina. Odată cu finalizarea acestui program, proprietarii nu mai sunt atât de motivați pentru a achiziționa locuințe și înscrierea în program.
- -12.77% în România luna februarie 2022 vs luna februarie 2023
- -24.60 % în Constanța luna februarie 2022 vs luna februarie 2023
Evoluția pieței imobiliare din județul Constanța în luna martie – vânzări
Evoluția numărului de ipoteci în luna martie
Evoluția chiriilor în Constanța. Piata imobiliara 2023 Constanta analiza februarie si martie.
Prețul chiriilor pe segmentul rezidențial a cunoscut o creștere de 50% în ultimul an de zile. Principalul factor a fost reprezentat de numărul mare de refugiați din Ucraina și de programul 50/20. Programul i-a motivat financiar pe proprietari, și astfel au ieșit din stoc un număr foarte mare de locuințe, punând presiune pe prețul prețul chiriilor. Programul a fost atat de rentabil pentru proprietari încât chiar și apartamentele care erau goale și nu erau destinate închirierii au fost introduse în circuit.
Odată cu apropierea sezonului estival și sfârșitul programului 50/20 (prin înlocuirea cu o sumă unică de 2.000 de RON per familie sau refugiat),proprietarii de imobile din Stațiunea Mamaia și Mamaia-Sat se vor reorienta către închirierea în regim hotelier, în vederea obținerii unui randament mai mare de pe urma proprietății.
Din acest motiv presiunea se va menține în special pe chiriile din Constanța cel puțin până la sfârșitul lunii august.
Analiză realizată de George Vasile – broker imobiliar acreditat.
Dacă dorești să fii periodic informat cu privire la evoluția pieței imobiliare din Constanța te poți abona la newsletter.